Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Akne – veliki problem tinejdžera, kako ih liječiti i ukloniti OŽILJKE

Akne – veliki problem tinejdžera, kako ih liječiti i ukloniti OŽILJKE

Period puberteta je doba života kada pod uticajem hormona dolazi do razvoja sekundarnih seksualnih karakteristika kod oba pola. Jedna od karakteristika je pojačan rad žlijezda sa spoljašnjim i unutrašnjim lučenjem. Posljedica tog procesa je da koža počinje više da se masti a kod osoba koje su genetski predisponirane pojačan rad sebacealnih žlezda praćen je stvaranjem mitisera. Mitiseri ispunjavaju kanale u koži formirajući prvo ciste a naknadno od njih i gnojanice.

U zavisnosti od tipa i od težine bubuljica akne su acheterdufrance.com podijeljene na one koje se karakterišu mitiserima, one koje pored mitisera formiraju ciste i gnojanice. Najteži oblik akni karakteriše se čvorovima, gnojanicama, slivenim bolnim promjenama koje mogu zahvatati cijelu površinu lica ili ledja.

Kod dječaka je pojava bubuljica isključivo genetski uslovljena iako su one najčesce u periodu puberteta  i adolescencije, kada je i najviši nivo testosterona. Testosteron je hormon čije povećanje dovodi do pojačavanja masnoće kože i kose, ali je u pravilnim vrijednostima kod dječaka i velikog procenta djevojčica koji imaju bubuljice. Pored genetske predispozicije, kod djevojčica nepravilan hormonski status može biti presudan za pojavu bubuljica. Sa dobijanjem redovnog i pravilnog mjesečnog ciklusa kod velikog procenta djevojčica dolazi i do povlačenja akni.

Akne i ishrana

Nepravilna ishrana, brza hrana i konzumiranje previše slatkiša može izazvati pogoršanje bubuljica ali ne može biti njihov uzrok. Ova vrsta hrane povećava nivo insulina u krvi koji djeluje kao muški hormon, pa kožu čini masnom i sklonom gnojanicama. Voće i drugi prirodni šećeri ne utiču na pojavu bubuljica. Prema odredjenim istraživanjima velike količine mlijeka ili jogurta mogu pogoršati oblik i količinu akni. Navodi se da u mliječnim proizvodima postoji visok nivo hormona, pa se više od 3 čase mlijeka dnevno ne preporučuje za osobe sklone bubuljicama.

Akne i stres

Velika većina adolescenata primjećuje da se u stresnim situacijama pojavljuju nove promjene. Razlog tome su hormoni nadbubrežne žlijezde koji se pojačano stvaraju kada je tijelo izloženo stresu i na organizam imaju androgeno dejstvo (dejstvo muških hormona).

Liječenje akni

Liječenje akni je neophodno jer one u velikom broju slučajeva ostavljaju ožiljke koji se kasnije vrlo teško uklanjaju. Ne postoji jedna terapija koja može biti univerzalna. Terapija akni je zavisna je od tipa i osjetljivosti kože kao i od tipa bubuljica. Ako je stanje uzrokovano hormonalnim disbalanskom potrebno je liječiti hormonski status, pored liječenja promjena na koži.

Tokom terapije mogu se koristiti losioni i kreme koji imaju antiseptično i komedolitičko dejstvo, kao što su salicilna kiselina, benzoilperoxid, azelaična kiselina, retinoidi ili lokalni antibiotici. Značajno poboljšanje i ubrzanje dejstva terapije mogu donijeti pilinzi sa alfa kiselinama, beta kiselinama, salicilnom i azelaičnom kiselinom. Takodje, laserska terapija bubuljica može biti vrlo uspješna ali ima samo trenutno dejstvo.

Po završetku bilo koje lokalne terapije, bez obzira da li je to laser, krema ili piling, pacijenti moraju dobiti preparate za održavanje dobrog stanja lica a čija je uloga da drže pod kontrolom dalji rad lojnih žlijezda. Kod teških oblika akni koriste se antibiotici ili izotretinoinske tablete tokom 4 do 6 mjeseci.

Liječenje ožiljaka od akni

Ukoliko i pored liječenja ostanu ožiljci od akni, postoje različiti tretmani kojima se oni značajno mogu smanjiti. Metode izbora su hemijski pilinzi sa trihlorsirćetnom kiselinom (TCA) koje treba da sprovodi iskusan dermatolog, laserski tretmani, abrazija ili popunjavanje ožiljaka hijaluronskom kiselinom.

(Spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog/Dermatim)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa