Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Ako imate naviku da ZADRŽAVATE MOKRAĆU, pravite veliku štetu svom organizmu

Ako imate naviku da ZADRŽAVATE MOKRAĆU, pravite veliku štetu svom organizmu

Potreba da se isprazni bešika može da vas snađe bilo kad i bilo gdje. Bez mogućnosti odlaska u toalet većina će zadržavati urin. Međutim, ako vam ovo postane navika, prijete vam i nezgodne nuspojave.

Mokraćna bešika je mišićni organ smještena u karlici, a podržavaju je okolni mišići karlice. Nervni sistem je odgovoran za slanje signala zbog kojih postajete svjesni da je potrebno isprazniti bešiku. A snažnu potrebu za mokrenjem obično osjetite čim je kapacitet bešike 75 odsto pun. Ipak, vi i dalje možete da kontrolišete njegovo pražnjenje jer spoljni sfinkter zatvara mokraćnu cijev i on je, za razliku od unutrašnjeg sfinktera, pod kontrolom vaše volje.

Kontrola i gubitak kontrole nad bešikom

Zadržavate li mokraću predugo to može da dovede do pretjeranog širenja bešike i gubitka kontrole nad njom. Osim toga, sfinkter možda neće pravilno funkcionisati ukoliko se urin često zadržava. S vremenom, može čak da dođe do toga da sfinkter ne može više da se opusti. Zbog toga dolazi do predugog zadržavanja urina u bešici i nakupljanja bakterija.

Problemi

Predugo zadržavanje urina može da dovede do niza problema, uključujući infekciju urinarnog trakta i bolesti bubrega. Bakterije koje se razvijaju u mokraći koja predugo ostaje u bešici izazivaju razne upale i simptome poput bolnog ispuštanja mokraće, neprestane potrebe da se isprazni bešika, temperature, groznice i bola u želucu.

Prevencija i rješenje

Da biste održali dobro zdravlje mokraćnog mehura neophodno je prazniti ga što češće. Tako ćete izbjeći nagomilavanje mokraće. Osim toga, prije nego idete na mjesta na kojima će biti teško doći do toaleta, najbolje je da ne pijete previše tečnosti.

Čuvajte se…

Ako je vaša potreba za pražnjenjem bešike česta ili neujednačena, važno je da posjetite ljekara kako biste otklonili sumnju od moguće bolesti bubrega ili bešike. Potreba za čestim mokrenjem može ukazivati na infekciju, slabost bešike ili slabost sfinktera. Ljekar može propisati lijekove ili posebne vježbe koje će otkloniti problem.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa