Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Celijakija je autoimuna bolest današnjice koja se teško prepoznaje

Celijakija je autoimuna bolest današnjice koja se teško prepoznaje

Celijakija je hronična autoimuna bolest koja se javlja kod jedan posto zapadne populacije. Samo mali dio oboljelih se  liječi, a samo određeni postotak se pravilno i liječi.

U našoj populaciji je mala svjesnost o ovoj bolesti, naročito u odrasloj populaciji gdje ni ljekari ne posumnjaju na ovu bolest. Ova kameleonska bolest se teško i dijagnostikue zbog neznanja i ne pridržavanja algoritma dijagnostikovanja.

Bolest se liječi doživotnom bezglutenskom prehranom koju treba naučiti od strane posebno edukovanih osoba – nutricionista.

Na celijakiju treba posumnjati u rizičnim grupama kao što su srodnici u prvom koljenu, dijabetes tip 1, https://www.viagrasansordonnancefr.com/ sindrom Down, sindrom Turner, sindrom Williams, autoimune bolesti štitnjače,  autoimune bolesti jetre. U tim rizičnim grupama bi se trebao uraditi i skrining na celijakiju.

Treba naglasiti da se radi o doživotnoj bezglutenskoj prehrani i da neliječeni bolesnici imaju puno veće zdravstvene rizike od onih koji se pridržavaju prehrane bez glutena.

Usprkos svim zdravstvenim rizicima samo 3 odsto oboljelih od celijakije se pravilno liječi. Često prođu i godine dok se ne postavi tačna dijagnoza bolesti. Mnogi i umiru od posljedica neliječene celijakije.

Uprkos ovakvim podacima, ljudi, ali i zdravstveni radnici, relativno su malo svjesni prisutnosti celijakije kod svojih bolesnika. Brojni i različiti simptomi celijakije, u kombinaciji s malom svjesnosti o njoj, često vode do pogrešnih dijagnoza i ozbiljnih posljedica za zdravlje.

 

 

 

 

Kada oboljeli jednom uđe u bezglutensku ishranu, i osjeti dobrobiti, postaje jasno zašto je važno prepoznati i liječiti celijakiju.

Palačinke bez glutena 

Sastojci:

100 g
1 žlica
¼ žličice
3-4 dcl
heljdinog brašna
mljevenog lana
praška za pecivo bez aluminijuma
sojinog mlijeka
prstohvat soli
po želji prah vanilije
margarin za pečenje

Postupak:

Pomiješajte heljdino brašno, mljeveni lan, prašak za pecivo i so. Polako sipajte sojino mlijeko dok miješate. Smjesu pecite na tiganju za palačinke nauljenom margarinom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa