Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Gastritis u proljeće: Zašto je češći i kako se liječi?

Gastritis u proljeće: Zašto je češći i kako se liječi?

Buđenje prirode u proljeće mnogim je ljudima daleko od idiličnoga prizora je predstavlja itekakav problem alergičarima, ali i onima koje muče razne želučane tegobe.

Promjene pritiska i vanjskih temperatura u jesen i proljeće mogu predstavljati ozbiljan stres za organizam te ih upravo to čini nepovoljnim godišnjim dobima za oboljele od gastritisa.

Ljudi se vrlo često žale na probleme sa želucem, a neugodne tegobe poput mučnina i bolova, osjećaja težine te nadutosti i žgaravice vrlo dobro su poznate onima koji boluju od hroničnog gastritisa, koji je ujedno i najčešći oblik.

Oko 90% slučajeva gastritisa uzrkovano je bakterijom Helicobacter Pylori. Način prenosa Helicobacter pylori infekcije još nije u potpunosti istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi od zaražene osobe na zdravu osobu i to na tri glavna načina: želudac-usta, usta-usta i stolica-usta. Osim toga, gastritis može biti uzrokovan i lijekovima, alkoholom,  željezom i sl. Potom se kao razlozi mogu navesti i traume želudačne sluznice i vaskularne promjene te refluksne ozljede, ali i ono što se danas naziva tihim ubicom, a to je svakako – stres. Stres je danas jedan od najčešćih okidača raznoraznih bolesti, a ni bolesti želuca nisu izuzetak.

Simptomi gastritisa nisu isti za svakoga. Naime, mnogi bolesnici osjećaju pečenje i/ili žarenje u predjelu želuca, mučnine, nagon na povraćanje, nadutost, podrigivanje, žgaravice. Neki bolesnici navode jake bolove u gornjem dijelu trbuha, neki opisuju samo osjećaj nelagode. Simptomi su nekad višestruki, brojni, jači kad bolesnik duže vrijeme ne uzima hranu. Nekada su tegobe oskudne ili se pojavljuju i pojačavaju nakon uzimanja hrane. U svakom slučaju, ne postoje karakteristični simptomi za svakoga bolesnika koji boluje od hroničnoga gastritisa. Često i lijekari nakon uzimanja podataka o tegobama navode da se bolesnik žali na “nespecifične simptome” u gornjem dijelu trbuha. U slučaju da neki od simptoma bitno remeti kvalitet života i sprečava osobu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, nužno je javiti se lijekaru.

Liječenje gasdtritisa

Liječenje gastritisa zavisi o uzroku, težini i karakteru tegoba, kao i o histološkom nalazu želudačne sluznice. Gastritis se najčešće liječi nespecifičnim načinima jer je liječenje specifično samo ako je uzrok poznat.

Naročito je važna, gotovo ključna, ishrana. Trebalo bi uzimati manji i češći obroci tijekom dana jer to osigurava zaštitu sluznice uzetom hranom. U pravilu će uzimanje većih količina voća i povrća, naročito sirovog, pogoršati tegobe, dok će kruća i lagano pripremljena hrana (kuvana, bez jakih začina i masnoća) djelovati bolje za zaštitu sluznice.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa