Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Liječenje leukemije uz pomoć modifikovanih T ćelija

Liječenje leukemije uz pomoć modifikovanih T ćelija

Grupa britanskih ljekara objavila je ove nedjelje da je uspjela da “izliječi” dvije bebe od leukemije uz pomoć revolucionarnog tretmana koji podrazumijeva genetsku mutaciju imunih ćelija donora.

Studija koja je objavljena u časopisu “Science Translational Medicine” obuhvatila je samo dva mala ispitanika – jednu 16-mjesečnu i jednu 18-mjesečnu bebu.

Tehnički, još nije prošlo dovoljno vremena da bi ljekari sa sigurnošću mogli da tvrde da su djeca izliječena. Međutim, ova studija kombinuje pristup koji obećava, takozvanu CAR T terapiju, sa relativno novom tehnikom modifikacije gena nazvanom TALENS.

“CAR T” u nazivu tretmana označava himerni antigenski receptor T ćelije i podrazumijeva uklanjanje određenih T ćelija iz krvi pacijenta. One se zatim genetski mijenjaju u laboratoriji tako da dobiju specijalne receptore (CAR). Kad su ćelije spremne, vraćaju se u krv pacijenta, gdje novi receptori traže ćelije tumora i ubijaju ih.

CAR T se ispituje već neko vrijeme u SAD, Velikoj Britaniji i Kini, ali je u novoj studiji ukombinovan sa modifikacijom gena, tako da organizam pacijenta ne odbacuje T ćelije donora i da efikasnije napada ćelije raka.

Istraživanje je još u ranoj fazi i potrebno je još mnogo studija (na više ispitanika), kako bi bila ponuđena kao redovna terapija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa