Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Ove ostatke BACATE, a ne biste nikako smjeli!

Ove ostatke BACATE, a ne biste nikako smjeli!

Ako bacate dijelove voća i povrća nakon čišćenja, razmislite još jednom! Upravo ti djelovi namirnica obiluju nutrijentim, a možete ih iskoristiti i u pripremi ukusnih jela.

Ako u procesu čišćenja i guljenja voća i povrća jednak dio namirnice završi u smeću, kao i na vašem tanjiru, imate pogrešne navike! U tim se djelovima skriva obilje nutrijenata, iako ih možda vi bacate kao manje vrijedne. Tijekom procesa rasta povrća oni su izloženi drugačijim uslovima nego glavni dio ploda i zato imaju svoje vlastite prednosti.

Evo koje dijelove namirnica ne biste trebali tako olako bacati:

Zeleni dio mrkve (lišće mrkve)

Ovi djelovi mrkve obiluju hlorofilom – radi se o izvrsnom izvoru magnezijuma koji je važan za pritisak i jake kosti i mišiće. Sadrže i kalijum koji doprinosi pravilnom radu sistema za varenje i pomaže u prevenciji osteoporoze.  Studija iz 2011. godine potvrdila je kako su osobe koje ne unose dovoljno kalijuma u organizam pod najvećim rizikom od srčanih bolesti. Zeleni dio mrkve sadrži i vitamin K, koji je bitan za zdrave kostiju, a ne nalazi se u samoj mrkvi.  Zbog visoke količine kalijuma, ovaj dio mrkve može biti gorkog okusa, pa ga je najbolje sitnije nasjeckati i dodati u miješanu salatu, ili ga možete koristiti u pripremi supe.

Kora mladog krumpira

Kora mladog krompira sadrži kalijum, vitamin C, željezo i vlakna, a kora samo jednog krompira sadrži 18 posto preporučenog dnevnog unosa dijetnih vlakana. Hrana koja obiluje vlaknima pomaže kod regulisanja varenja i snižava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Takođe ćete uz vlakna biti duže siti;  jedna američka studija potvrdila je kako su žene koje su povećale unos http://www.buy-trusted-tablets.com vlakana sa 12 na 24 grama dnevno apsorbovale 90 kalorija dnevno manje. Krompir dobro operite, narežite na tanko, premažite maslinovim uljem, dodajte začine i napravite zdravu varijantu “čipsa”.  Možete dodati i malo omiljenog začinskog bilja.

Kora jabuke

Crvena ili zelena, kora jabuke sadrži vlakna koja snižavaju holesterol i kvercetin, fitokemikaliju koja ima antiupalna i antioksidativna svojstva. Ipak, imajte na umu da su jabuke danas u velikom broju slučajeva špricane pesticidima, pa birajte organske. Koru jabuke možete ubaciti u blender i koristiti kao jedan od sastojaka voćnih smutieja ili ih nasjeckajte i i dodajte u jutarnju zobenu kašu, dok je još kuvate. Toplina će omekšati koru, no i dalje će dati vašem doručku pomalo hrskav ukus.

Stabljika blitve

Prema jednom njemačkom istraživanju, stabljike blitve sadrže aminokiselinu glutamin, koja jača imuni sistem i sposobnost tijela da se oporavi nakon ozljede. Stabljike blitve obiluju i vlaknima; možete ih jesti sitno nasjeckane i pripremljene zajedno s ostatkom (lišćem) blitve. Imajte na umu kako se stabljike duže kuvaju, pa ih možete staviti u lonac prije nego dodate listove blitve.

Lišće celera

Sadrži i do pet puta više magnezijumaa i kalcijuma  nego sama stabljika. Magnezijum je važan za sintezu proteina i metabolizam, dok je kacij, osim za kosti, nužan i za zdravlje mišića i krvnih žila. Lišće celera bogato je i antioksidansima i ima protivpalna svojstva. Lišće celera možete narezati i dodati u salatu po izboru.

Lišće brokule

Porcija lišća brokule od 30 grama snabdjeće će vas sa 90 posto potrebne dnevnih potreba vitamina A, koji je važan za imunitet organizma i zdravi vid. Lišće brokule također je dobar izvor vitamina C, jedna porcija sadrži oko 43 posto potrebne dnevne doze ovog vitamina. Što se tiče kuvanja, lišće brokule možete pripremati jednako kao i spanać, a manji listovi mogu se dodati u mješanu salatu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa