Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Ravni tabani i kako da ih ispravite

Ravni tabani i kako da ih ispravite

Spušteno stopalo odnosno ravni tabani ili pes planus, je stanje u kojem stopalo dodiruje pod punom površinom umjesto samo vanjskim djelom kako je slučaj kod normalnog stopala. Može biti spušteno jedno stopalo ili oba što je češći slučaj.

Imam li ravne tabane?

Da biste dijagnosticirali pes planus dovoljno je pregledati stopala. Umočite dno stopala u obojenu tečnost,  zatim stanite na bijeli papir punom težinom. Sklonite nogu. Na papiru će ostati otisak vašeg stopala. Ukoliko vidite otisak punog ili skoro punog stopala znači da imate ravna stopala i da biste trebali preduzeti neke mjere.

Nepravilan hod i ostali simptomi

Ravno stopalo je blaga deformacija koja najčešće neće izazvati ozbiljnije tegobe. To može biti:

  • Brže trošenje obuće koje nastaje zbog nepravilnog hoda
  • Pogrbljeno držanje uzrokovano spuštenim kosturom
  • Bol u donjim dijelovima noge, bol u peti, bol u koljenu, u kuku ili u leđima
  • natečena noga

Ortopedski ulošci

Ortopedski ulošci mogu znatno ublažiti simptome ravnih tabana. Oni pomažu na tri načina:

  1. podižu stopalo i kosti noge na normalnu visinu
  2. napravljeni su tako da se pri hodu težina ravnomjerno raspoređuje
  3. ublažavaju efekte ravnih tabana kao što su bol u peti, bol u nozi, pogrbljeno držanje…

Ortopedski ulošci za spuštena stopala mogu imati jastučić na peti koji smanjuje pritisak na petu i čini nošenje udobnijim. Zadebljanje koje se nalazi u centralnom dijelu ili prednjem dijelu uloška služi podizanju stopala. Ulošci se prave od kože ili nekog mekanog materijala kako bi bili udobni i kako bi se prilagodili obući.

Kada nabavljate ortopedske uloške, imate dvije mogućnosti. Prva je da u specijalizovanoj ortopedskoj radionici naručite uloške. Oni će se izraditi po vašoj mjeri i idealno će vam pristajati. Druga mogućnost je kupiti predefinisane uloške koji veličinom odgovaraju vašoj nozi. Predefinisani ulošci nisu rađeni isključivo za vašu nogu kao u prvom slučaju, ali će biti jeftiniji i dobićete ih odmah. Ukoliko ipak želite maksimalno efikasne uloške, razmislite o prvoj opciji.

Vježbe za spuštena stopala

Evo nekoliko vrlo efikasnih vježbi koje će ojačati mišiće i ligamente stopala:

  1. Hodajte bosonogi gdje god je moguće- naročito je dobro hodati po neravnim površinama, npr. po šljunku, šoderu ili pješčanoj plaži.
  2. Podizanje predmeta s nogama – u ovoj vježbi ste bosonogi i sjedite. Uzmete nešto što se lagano može podići prstima noge – salvetu, olovku, ping- pong lopticu… Uzmite predmet tako da ga držite prstima i stopalom. Podignite nogu s predmetom i držite u toj poziciji 15 sekundi. Ponavljajte vježbu s obje noge. Oko 10 minuta ove vježbe svaki dan jako je korisno.

Ortopedske cipele

Cipele za spuštena stopala su čvrste kako bi spriječila plesanje noge tipično kod ravnih stopala. Ona imaju ugrađeni ortopedski uložak.

Sport?

Nema ograničenja kad je u pitanju sport ali treba voditi računa o obući, nositi uloške patike prilagođene za ravna stopala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa