Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

SPONTANI POBAČAJ: Šta su uzroci i kako prepoznati simptome

SPONTANI POBAČAJ: Šta su uzroci i kako prepoznati simptome

Oko 30 posto svih trudnoća završava spontanim pobačajem, od kojih pola čak i prije nego što žena zna da je trudna a puno pobačaja se često zamjenjuje sa zakašnjelom menstruacijom.

Na sreću, puno žena, koje su spontano pobacile, sledeći put mogu bez problema ostati trudne i roditi zdravo dijete. Ako ste imali pobačaj i želite pokušati ponovno, pokušajte se edukovati i savijetovati sa vašim lijekarom kako biste shvatili i pronašli uzrok gubitka, te mogli čim bolje planirati sljedeću trudnoću.

Što je spontani pobačaj?

Spontanim pobačajem definšemo svaki neželjeni prekid trudnoće prije 24. ili 22. sedmice, odnosno sve one gdje je plod lakši od 500 grama.

Dijagnostikuje se uzimanjem detaljnih podataka o sadašnjoj i ranijim trudnoćama i simptomima, ginekološkim te UZV pregledom, kao i određivanjem rasta beta-HCGa iz krvi.

Stadijumi spontanog pobačaja

Prijeteći pobačaj – može nastupiti danima ili sedmicama prije nego što izgubite bebu. Ako je plod živ, trudnoću je moguće zadržati. Simptomi mogu biti sledeći:

 • lagano krvarenje
 • bolovi slični menstrualnim
 • mučnina i napetost u grudima mogu nestati – osjećaj da niste više trudni

Pobačaj u toku – cerviks se otvara, a plod i njegovi dijelovi su već u kanalu maternice.
Simptomi:

 • bolovi slični jakim mensturalnim bolovima ili porođajnim kontrakcijama
 • obilato krvarenje
 • nesvjestica i mučnina
 • izlaze dijelovi placente – koji izgledaju poput komadića jetre.

Nepotpun pobačaj – događa se kada dijelovi placente ili ploda zaostanu u materici nakon pobačaja. U tom slijedi postupak kiretraže.

Potpuni pobačaj – bolovi i krvarenje su se smirili, materica je ‘prazna’ i veličine kao i prije trudnoće, a ušće materice je zatvoreno.

Kada govorimo o oblicima pobačaja, moramo spomenuti habitualni ili ponavljani pobačaj – ako se uzastopno izgubite dvije ili više trudnoća.

Upozoravajući znakovi i simptomi spontanog pobačaja

Svako krvarenje u vrijeme trudnoće može indicirati pobačaj. Lagano krvarenje može biti prvi znak da ste trudni i da je vaša trudnoća ugrožena. Međutim, to ne znači da ćete imati pobačaj, čak 20-25 posto trudnica imaju neki oblik krvarenja u ranoj trudnoći od kojih pola ima zdravu i normalnu trudnoću.

Lakše krvarenje koje signalizuje pobačaj je u početku slabije, a može biti smećkasto ili žarko crveno i ponavljati više puta dnevno. Ako se krvarenje nastavi ili pojača – smanjuju se šanse da ćete zadržati trudnoću.

Umjerenui bol u području abdomena i krsta obično nastaju nakon što je krvarenje već počelo. Neke žene osjećaju i jak abdominalni bol i nesvjesticu.

Ako ste krvarili, a ultrazvučni pregled pokazuje da je fetus živ, lijekar će vam vjerovatno savjetovati mirovanje i izbjegavanje seksualnih aktivnosti. Statistika kaže da u takvim slučajevima 90 odsto trudnoća okonča uspješno.

Uzroci spontanog pobačaja

Pobačaj se češće javlja kod žena starijih od 35 godina i u žena s višeplodnim trudnoćama. Neki od uzroka više su karakteristični za ponavljani pobačaj. U najviše slučajeva spontani pobačaj se događa slučajno i ne upućuje ni na kakav problem kod jednog ili oba partnera.

 • Genetski poremećaji – Većina ovih poremećaja nastaje slučajno i nema nikakve veze s roditeljima, i malo je vjerovatno da će se ponoviti
 • Bolest – žene sa slabo kontrolisanim dijabetesom zahvaćene su visokim rizikom, dok  žene koje drže svoj dijabetes pod kontrolom nisu u rizičnoj skupini ništa više nego ostale žene. Ostale bolesti i stanja koje povećavaju rizik od pobačaja su: lupus, visok krvni pritisak, razne infekcije.
  Hormonalni poremećaji – neke žene ne proizvode dovoljno progesterona – hormona koji priprema unutrašnju sluznicu maternice za prihvat i hranjenje oplođenog jajašca. Danas postoje razni preparati kojima možemo lako ispraviti ovaj problem i nadomjestiti manjak progesterona.
 • Poremećaji materice i cerviksa – Miomi, septum materice mogu biti uzrok, kao što to može biti i oslabljeni cerviks (cerviks koji se prerano otvara i bez ikakvih znakova ispušta fetus iz materice). Ovi fiziološki problemi smatraju se uzrokom do 15 posto ponavljanih pobačaja. Mogu se ispraviti operacijama.
 • Poremećaji u imunološkom sistemu – fetus sadrži pola stranog genetskog materijala nasleđenog od oca. Neke žene imaju pobačaj iz razloga što njihovo tijelo doživljava fetus kao strani neprijateljski organizam i napada ga antitijelima. Liječenje ovakvih problema imunološkog sistema je još uvijek u eksperimentalnoj fazi i prvo treba isključiti sve druge moguće uzroke pobačaja.
 • Trauma ploda – Obično prilikom dijagnostičkih zahvata u ranoj trudnoći, kao što su aminocenteza i analiza korionskih resica (CVS – chorionic villus sampling). Najznačajniji rizici ovih zahvata su spontani pobačaj usled zahvata, čiji se rizik procjenjuje na jedan do dva odsto kod biopsije korionskih resica i 0.3 – 1 posto kod amniocenteze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa