Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Šta je HERPES, kako se liječi i moguće komplikacije

Šta je HERPES, kako se liječi i moguće komplikacije

Postoje ekstragenitalni i genitalni tip herpes virusa. Ekstragenitalni tip dolazi u organizam preko usta, oka ili ozljeda kože. Genitalni tip dolazi putem genitalija i prenosi se tokom polnih odnosa.
Primarna infekcija kod većine slučajeva protiče u neprimjetno i bez simptoma.

Osnovni klinički oblici su:

Slikovni rezultat za herpes

Gingivostomatitis – Javlja se najčešće kod djece, prati ga visoka temperatura, gubitak apetita, klonulost, crvena sluznica usne šupljine i stvaranje sitnih mjehurića na usnama, desnima i obrazima. Liječi se tokom dviije sedmice.

Manifestacije na očima – Bolest može zahvatiti područje očiju, a liječi se tokom 20 dana.

Manifestacije na središnji nervni sistem – Virus može biti odgovoran za benigni aseptički meningitis i akutni encefalitis.

Genitalni herpes – Virus izaziva upale, otok, crvenilo i mjehuriće na polnim organima.

Slikovni rezultat za herpes

Foto: Genitalni herpes

Recidivirajuća infekcija – Recidivi se javljaju uvijek na istom mjestu i uzrokuju lokalne manifestacije. Mogu pogoditi bilo koje područje kože ili sluznice, ali najčešće zahvataju područje gornje usne, očiju i polnih organa. Veliku kliničku važnost ima recidivski herpetički keratitis, koji se javlja dosta često i može dovesti do teških oštećenja vida.

Što se tiče terapije, za ispiranje usta preporučuje se blagi dezinficijens, te otopina sode bikarbone. Kožne promjene se mogu blago ispirati vodom i sapunom. Primjena Aciklovira je također preporučljiva, pogotovo kako bi se suzbilo canada levitra online pharmacy ponovno izbijanje genitalnog herpesa.

HERPES ZOSTER

Uzročnik je virus Varicella-zoster iz obitelji Herpes virusa. Predispoziciju za dobijanje virusa imaju: osobe starije od 50 godina, osobe sa HIV infekcijom i malignim oboljenjima, osobe sa oslabljenim imunitetom, te osobe koje su izložene teškim fizičkim ili psihičkim naporima.

Bolest počinje svrabom i bolom zahvaćenog područja. Bol je prvi simptom i može se javiti 24-48 sati prije kožnih promjena. Javlja se peckanje, stezanje, jak probadajući bol, potom se javlja crvenilo i nakon toga dolazi do osipa s velikim brojem mjehurića. Trajanje faze osipa je 2-4 tjedna, a samo u rijetkim slučajevima i duže. Najčešća mjesta koja bolest zahvata su grudni koš, trbuh i donji dio leđa.

Među komplikacijama zostera zabilježene su rijetke lokalizacije na unutrašnjim organima, te na nervnom sistemu. Dijagnoza se određuje na osnovu izgleda i rasporeda lezija, a potvrđuje se i ELISA testom i izolacijom virusa u kulturi tkiva. Preporučuje se terapija Aciklovirom, analgeticima i apliciranjem pudera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa