Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Šta se dešava kada se crijeva NEREDOVNO i NEPOTPUNO prazne

Šta se dešava kada se crijeva NEREDOVNO i NEPOTPUNO prazne
Konstipacija je čest zdravstveni problem koji pogađa sve životne dobi. Karakteriše je neredovno i/ili nepotpuno pražnjenje crijeva koje mogu pratiti i drugi simptomi kao što su tvrda i suva stolica, nadutost te bolovi i grčevi u stomaku.

Dugoročno konstipacija bez adekvatnog tretmana može dovesti do pojave hemoroida, crijevne inkontinencije odnosno gubitka kontrole nad pražnjenjem crijeva te fekalne impakcije, ozbiljnog stanja koje karakteriše skupljanje suve i tvrde stolice u završnom dijelu crijeva, koja onemogućava normalno pražnjenje crijeva.

Simptomi kod djece

U dječjoj populaciji suptilni znakovi konstipacije takođe mogu biti gubitak apetita, razdražljivost, manjak energije te tragovi stolice na donjem rublju.

Najčešći uzroci konstipacije vezani su uz savremeni način života kao što je nedovoljni unos tečnosti, prehrana siromašna vlaknima i manjak fizičke aktivnosti.

Psihički činioci, uzimanje nekih lijekova odlaganje pražnjenja crijeva takođe mogu pogodovati konstipaciji. Kod djece može biti prisutan strah od odlaska u toalet, pogotovo van vlastitog doma.

Prva pomoć

Kao prva pomoć u slučaju konstipacije preporučuje se promjena životnih navika. To se prvenstveno odnosi na prehranu i tjelesnu aktivnost. Redovna hidracija i unos kvalitetnih izvora prehrambenih vlakana kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice povećaće volumen stolice i omekšati je što će defekaciju učiniti učestalijom i lakšom.

Redovna tjelesna aktivnost podstaćiće peristaltiku crijeva i na taj način ubrzati pražnjenje crijeva. Uspostavljanje rutine odlaska u toalet u određeno doba dana takođe može biti od pomoći.

Laksativi

U slučaju kada konstipacija ustraje uprkos svemu navedenom, rješenje može biti upotreba laksativa, koji potpomažu redovno pražnjenje crijeva. Postoji više vrsta laksativa zavisno o načinu djelovanja.Ekstrakt kore krkavine djeluje stimulativno na mišiće crijeva i tako ubrzava prolazak stolice. S druge strane, laksativ laktuloza na sebe navlače vodu i tako povećava i omekšava stolicu što defekaciju čini lakšom i češćom.

Laksative možete potražiti u apotekama,

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa