Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Stresno debljanje – što kada ishrana nije glavni krivac?

Stresno debljanje – što kada ishrana nije glavni krivac?
Svaki rezultat sastoji se od niza koraka koji su doveli do tog rezultata. Tako je i sa debljanjem. Ne postoji jedan uzrok, pa prema tome ne možemo ni pristupiti problemu sa jedne strane. Zbog toga se debljanje ne može riješiti samo prehrambenom dijetom.

Hrana tj prehrana je treća po važnosti u nizu utjecaja na tjelesnu težinu. Na prvom i drugom mjestu su emocije i hormoni. Ali nemoj se previše radovati da sada znaš uzrok, pa će doći rješenje.

Ti si emocije i hormoni, ti si rješenje. Nema rješenja izvan tebe. Zato, jedino što ti preostaje je naoružati se znanjem, stisnuti zube i krenuti, napraviti taj prvi korak ka promjeni! Ako ćeš raditi sve isto kao do sada i rezultat će biti isti. Postani svjesna da nešto veliko moraš promijeniti.

Znaš li razliku između hrane i prehrane i da li ikad obraćaš pažnju na to?

 | Author: ShutterstockShutterstock

Kada slijediš neku dijetu, uglavnom se govori o vrsti namirnica – i to o količini proteina, masti, ugljikohidrata (što vodi na krivi put!) – to je hrana. Govori se i o broju dnevnih obroka – radi se o prehrani (samo dio!). To je ono što najčešće čitaš. Premalo.

Ono što trebamo je plan prehrane: koje namirnice smijemo jesti (protuupalne, alkalne, niskog GI indexa…), kako kombinirati namirnice (kombinacije hrane po Hayu, kombinacije za mršavljenje, kombinacije za smanjenje alergijskih reakcija), na koji način kuhati (na pari, na ulju, u vodi…), što jesti sirovo (i kada), kada jesti (ovisno o konstituciji), koliki je razmak između obroka (ovisno o hormonskom statusu), što izbaciti (što onemogućuje izlječenje), što prorijediti (hrana koja je u velikim količinama štetna), što pijemo (jako važno!), što ne smijemo piti (najvažnije!), kako se prilagoditi na novi režim (motivacijski plan)….

Ako već govorimo o hrani onda nas zanimaju detalji, a među njima je najvažniji glikemijski index hrane koji direktno utječe na funkciju gušterače i inzulina, jer tu kreće problem sa debljanjem.

Osim gore navedenog, trebamo voditi računa koja razina probave je poremećena. Zato moramo znati sljedeće.

Probava se sastoji od 3 dijela:

  • Probavljanje masti, ugljikohidrata i bjelančevina
  • Apsorpcija probavljenih sastojaka i ugradnja u naše tijelo
  • Izbacivanje toksina i viška nastalog u gornja dva procesa

Trebaš znati na kojoj razini probavnog procesa ti imaš problem. Svaki dio se liječi na drugačiji način.

Čime se hranimo, što je naša hrana?

Ako hodaš po zemlji spavajući i ne znajući da te i zrak i san i emocije mogu nahraniti i da utječu na probavu, trgni se! Krajnje je vrijeme da naučiš osnove.

 | Author: ShutterstockShutterstock

Izvori hrane za čovjeka su: Sunce, zemlja, voda, dah, zrak, hrana, san i pozitivan um.

Za sada samo osvijesti ove činjenice, razmisli o njima, nemoj ih odbaciti. Nemoj da te tvrdoglavost košta zdravlja. Ako otvoriš svoj um za jednostavne životne stvari, za nove stvari, napravila si veliki korak.

Mijenjaj energiju i vibraciju svog tijela, sebe. Drugačije zrači. Mijenjaj elektronegativnost svojih staničnih membrana, svoje aure, svoje mentalne propusnosti za znanje. Trebaš početi propuštati dobre stvari u svoj život.

Jer ako imaš višak kilograma, jedno je sigurnopropuštaš ljude, situacije, hranu, informacije koje su za tebe štetne i zadržavaš sve to. Ne možeš probaviti ni ljude, ni situacije, ni hranu, ni informacije– a u tvom tijelu i u tvojoj energiji skupljaju se toksini – toksične emocije, toksične misli, toksini u crijevima, toksična mast.

Sve se skuplja, a ti ne puštaš.

Svatko ima neki svoj razlog što ne pušta, što ne popušta, što ne može smršaviti, što ne želi promjenu. Svatko ima svoj razlog zašto se deblja, a važno je da osvijestiš koji je tvoj.

Stres kao izvor problema

Probavni sustav je pokazatelj kako živimo. Probava nije uzrok, nego posljedica i pokazuje nam što radimo sa svojim tijelom i emocijama. Probava je uz kralježnicu najemotivniji organ.

 | Author: ShutterstockShutterstock

Jednostavno možete testirati svoje emocije definirajući stanje svoje probave i zdravlje kralježnice. Emocije koje vam pokazuju koliko ste povezani sami sa sobom (i sa svojim životom) djeluju na probavu, a probava djeluje na mozak i krug se zatvara.

Upaljena crijeva pogoršavaju debljanje i sprečavaju mršavljenje. U nekom trenutku, na nekom mjestu – treba prekinuti začarani krug stresa, emocija, misli. I prehrane. Sve se liječi istovremeno.

Prehrana čisti misli, misli čiste emocije, emocije čiste crijeva, crijeva čiste misli. I stvar rješena!

Ženski um, žensko srce

Kako sve počinje stresnim razmišljanjem, dobro bi bilo biti obaviješten o čemu se radi. Sama riječ stres samo donosi samo još stresa i ništa više.

Nemaš dovoljno znanja o tome kako nastaje stres, kako ga prepoznati i kako ga riješiti. Upravo zato postoji radionica „Ženski um, žensko srce“. Prijaviti se možeš slanjem upita na [email protected] ili pozivom na broj 099 21 54 170.

Nauči važne životne stvari. Zanemari informacije, stekni znanje. Tada ćeš i smršaviti i izliječiti svoje hormone. Život je puno ljepši kad si zdrava!

Izvor: http://zdravakrava.24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa