Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Sve što morate znati o policističnim jajnicima

Sve što morate znati o policističnim jajnicima

Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest kod žena i najčešći uzrok izostanka ovulacije. Temeljna promjena kod ove bolesti su cistični folikuli u kori jajnika, menstrualni ciklus bez ovulacije, rijetke menstruacije, neplodnost, pojačana dlakavost, opadanje kose, akne. Naziv dolazi od izgleda jajnika na kome se nalaze brojne ciste.

Na temelju današnjih dijagnostičkih kriterijuma procenjuje se kako 5 – 10% žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti. Ultrazvučno se brojne ciste na jajniku nađu i češće, u čak 22 do 25% žena, ali žene nemaju uvijek ostale simptome koje prate ovaj sindrom pa se u tih preostalih 15% slučajeva govori o jajnicima nalik na policistične.

Tačan uzrok nastanka policističnih jajnika nije potpuno poznat.

Sindrom policističnih jajnika osim promjenama na jajniku karakteriše se poremećajima menstrualnog ciklusa i povišenim nivoom muških polnih hormona – androgena. Žene su pogođene neredovnim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom, javlja se neplodnost, nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji ( muški tip debljine), pojačana dlakavost, akne, opadanje kose, masna koža, povišen libido, povećanje klitorisa. Klinička slika može biti raznolika.

Sindrom je usko povezan s neosetljivošću na insulin, zbog čega je učestalije obolijevanje od šećerne bolesti. Jajnici su obično dvostruko veći od normalnih, napete sivobele površine ispod koje se u kori nalaze cistice veličine 5 do 15 mm. Žene s policističnim jajnicima trebaju se pratiti, istraživati i liječiti cijeli život jer je ova bolest povezana s nizom rizika: kasnija menopauza, različita krvarenja iz materice, spontani pobačaji su dva do tri puta češći, anemija, poremećaj količine masnoća u krvi, bolesti srca i krvnih sudova su 7 puta češće, rizik od obolijevanja od šećerne bolesti je 16% veći, povišeni krvni pritisak se javlja kod 40% pacijentica, 2-3 puta je veći rizik za obolijevanje od raka endometrijuma i jajnika, češće je potrebno odstranjenje maternice (histerektomija).

Nalaz može biti vrlo šarolik i bolest se razlikuje kod pojedinih žena. Dijagnoza se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona.

Klinički nalazi obuhvataju informacije o simptomima žene, njenim pređašnjim bolestima i porodičnim bolestima ipregledom pacijentkinje. Za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika danas se zlatnim standardom smatra ultrazvučni pregled. Transvaginalnim ultrazvukom vrlo se pouzdano mogu mjeriti i analizirati detalji u jajniku.

Liječenje

Pristupi liječenju su različiti jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih žena. Liječenje zavisi od simptoma, nalaza i želje bolesnice za djecom. Glavne mjere liječenja su: smanjenje tjelesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, prestanak uzimanja alkohola, uzimanje lijekova, hirurški zahvat.

 

U liječenju lijekovima postoji velik izbor koji zavisi od simptomi: hormonske kontracepcijske tablete, analozi GnRH, hormona koji se oslobađa u mozgu (iz hipotalamusa) i djeluje na izlučivanje hormona hipofize, lijekovi za kontrolu povećane tjelesne mase, hormonsko liječenje, kortikosteroidi, lijekovi koji potiskuju djelovanje muških polnih hormona, lijekovi koji pojačavaju osjetljivost na insulin.

Hirurške mogućnosti liječenja sindroma policističnih jajnika su:

  • odstranjenje dijela jajnika
  • odstranjenje cijelog jajnika
  • elektrokauterizacija jajnika – postupak gdje se elektrodom spaljuje tkivo jajnika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa