Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Ženski polni organi: bolesti, simptomi i liječenje

Ženski polni organi: bolesti, simptomi i liječenje

Reproduktivni organi žene skloni su brojnim oboljevanjima, ali se, na sreću, gotovo sva uspješno liječe.

Ženski polni organi se dijele na spoljašnje i unutrašnje. Spoljašnji čine lako vidljive strukture: venerin brijeg, velike i male usne, klitoris… Unutrašnje polne organe čine: vagina, grlić materice, materica, jajovod i jajnici.

Najčešće oboljenje stidnice i vagine je vulvovaginitis koje izaziva pojačano lučenje vaginalnog sekreta. Od polno prenosivih bolesti najčešće su veneričke bradavice, koje izazivaju HPV virusi, a prenosive su polnim putem.

Njašeće oboljenje grlića materice je upala ( cervicitis) koju izazivaju bakterije, virusi (HPV) i specifični agensi ( hlamidija, mikoplazma i ureoplazma).

Simptomi su: pojava sekreta, bol u krstima, učestali nagon za mokrenjem i nepravilno krvarenje.

Rak grlića materice je u vezi sa infekcijom HPV virusa. Redovnom kontrolom mogu se otkriti promjene u ranom stadijumu i spriječiti razvoj karcinoma.

Oboljenja materice su:
Miomi (fibroidni tumori) – benigni tumori nepoznatog uzroka. Razvijaju se na spoljašnjem zidu materice, u sredini i prema šupljini materice. Terapija je isključivo hirurška.

Karcinom materične sluznice (endometrijum) – najčešći simptom je postmenopauzalno krvavljenje. Redovnim pregledima i kiretažom kod sumnjivih krvavljenja se i prije menopauze može prevenirati njegovo nastajanje.

Endometrioza – predstavlja pojavu unutrašnje membrane materice izvan same materice. Često je uzrok steriliteta, a liječi se sa velikim uspjehom, kako operativno tako i hormonalnom terapijom.

Simptomi: bolovi u karlici, prije i za vrijeme menstruacije

Upale jajovoda mogu biti akutne i hronične, jednostrane ili obostrane i najčešće su izazvane bakterijama. Liječe se antibioticima. Simptomi: bol u maloj karlici i leđima

Oboljenja janika su:
Ciste jajnika – kesasti izraštaj koji sadrži tečnost ili polučvrsti materijal. Većina cisti je mala i klinički beznačajna, a u zavisnosti od veličine i klasifikacije bira se način liječenja.

Karcinom jajnika – odlikuje ga podmukli rast, a kada se simptomi pojave, već je u odmakloj fazi. Kada naraste više od osam milimetara, može dati i metastaze, tako da se često dijagnostikuju posljedice, a ne osnovni karcinom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa